"Een media-optreden is als een gesprek in het echte leven: helder, enthousiasmerend, ‘to the point’ en oprecht. Dan maak je het verschil en haal je de uitzending of krant. Dat leer ik je."

Babs Assink

Babs Assink is een creatieve duizendpoot. Jarenlange ervaring bij radio, tv, bladen en online leerde haar dat effectief en helder communiceren een ‘must’ is. Als verslaggever bij het NOS Journaal maakte ze honderden reportages en voor de (live) camera moest ze zich in korte tijd complexe materie eigen maken en overbrengen aan de kijker thuis. Bedreven in hoofd- en bijzaken scheiden, met oog voor detail en altijd in staat om te schakelen, in welke omstandigheid dan ook. Ze maakte documentaires, versloeg rampen en crises, bedacht creatieve concepten en als verslaggever nam ze geen no for an answer. Als chef en samensteller van de actualiteitenprogramma’s EenVandaag, Brandpunt en RTL Late Night weet ze exact welk onderwerp wel of niet een uitzending haalt. Generalist, maar ook gespecialiseerd op het gebied van veiligheid, politie en justitie.

In 2013 verscheen Assinks boek De iconen van het NOS Achtuurjournaal. Het boek geeft een kijkje achter de schermen van het NOS Achtuurjournaal. Zelf werkte Babs Assink acht jaar als tv-verslaggever bij het NOS journaal en kent daardoor de klappen van de zweep. Hoe gaan de nieuwslezers van het NOS Achtuurjournaal om met hun presentatie voordat zij voor miljoenen kijkers live de lucht in gaan? Noortje van Oostveen deed ademhalingsoefeningen voordat ze live ging, Philip Freriks werkte tot het laatste moment nog aan zijn teksten. Sacha de Boer en Rob Trip vertellen hoe spannend een live uitzending is. Het boek zit vol praktijkvoorbeelden van presentatoren van het NOS Journaal.

In april 2020 verscheen het boek Joie De Vivre, een ode aan de Franse keuken, door Babs Assink en Sacha de Boer.

Een mediatraining bij Babs Assink volgen? Vraag een offerte aan.

Tip van Babs Assink

Oefenen van een presentatie begint met het internaliseren van de tekst als je ervoor kiest deze uit te schrijven. Oefen dan wel de integrale tekst, want het is bijzonder storend voor je publiek als je je verhaal opdreunt, klemtonen verkeerd legt of niet in staat bent je ogen van het papier te halen. Pas als je voldoende ‘los’ komt van het papier, ben je ook in staat aandacht te besteden aan je manier van presenteren. Je weet hoe lang je presentatie duurt. Oefen erop dat je je tekst zonder te haasten binnen die tijd kunt presenteren. Maak gebruik van een oefenpubliek, we bevelen je kritische collega’s van harte aan. Bekommer je in het laatste half uur voor je optreden niet meer om je presentatie. Zoek afleiding. Correcties in je tekst of op het spiekbriefje verhogen alleen maar je onrust. Mijn advies: hoe belangrijker je presentatie, hoe meer tijd voor ontspanning je ervóór moet nemen.

Ervaring

  • Oud-verslaggever NOS Journaal
  • Voormalig chef redactie EenVandaag (AVRO-TROS)
  • Podcast-maker (true crime)
  • Ervaren mediatrainer