"Een media-optreden is als een gesprek in het echte leven; helder, enthousiasmerend, ‘to the point’ en oprecht. Dan maak je het verschil en haal je de uitzending of krant. Dat leer ik je."

Babs Assink

Babs Assink is een creatieve duizendpoot. Jarenlange ervaring bij radio, tv, bladen en online leerde haar dat effectief en helder communiceren een ‘must’ is. Als verslaggever bij het NOS Journaal maakte ze honderden reportages en voor de (live) camera moest ze zich in korte tijd complexe materie eigen maken en overbrengen aan de kijker thuis. Bedreven in hoofd- en bijzaken scheiden, oog voor detail en altijd in staat om te schakelen, in welke omstandigheid dan ook. Ze maakte documentaires, versloeg rampen en crises, bedacht creatieve concepten en als verslaggever nam ze geen ’no for an answer’. Als chef en samensteller van het actualiteitenprogramma EenVandaag, Brandpunt en RTL Late Night weet ze exact welk onderwerp wel of niet een uitzending haalt. Generalist, maar ook gespecialiseerd op het gebied van veiligheid, politie en justitie.

 

Tip van Babs Assink

Oefenen van een presentatie begint met het internaliseren van de tekst als je ervoor kiest deze uit te schrijven. Oefen dan wel de integrale tekst, want het is bijzonder storend voor je publiek als je je verhaal opdreunt, klemtonen verkeerd legt of niet in staat bent je ogen van het papier te halen. Als je voldoende ‘los’ komt van het papier, ben je pas ook in staat aandacht te besteden aan je manier van presenteren. Je weet hoe lang je presentatie duurt. Oefen erop dat je je tekst zonder te haasten binnen die tijd kunt presenteren. Maak gebruik van een oefenpubliek, we bevelen je kritische collega’s van harte aan. Bekommer je in het laatste half uur voor je optreden niet meer om je presentatie. Zoek afleiding. Correcties in je tekst of op het spiekbriefje verhoogt alleen maar je onrust. Mijn advies: Hoe belangrijker je presentatie, hoe meer tijd voor ontspanning je ervóór moet nemen.

Babs Assink

Ervaring

  • Oud-verslaggever NOS Journaal
  • Voormalig chef redactie EenVandaag (AVRO-TROS)
  • Mediatrainer
  • Coach MoJo, mobiele journalistiek