“Het is niet een trucje of een oneliner die je uit je hoofd leert. Het gaat erom dat je kunt uitleggen waarom keuzes zijn gemaakt en welke dilemma’s daarbij horen. Dat vraagt om een open en transparante houding. Dat is wat mensen waarderen en wat de geloofwaardigheid ten goede komt.”
Marcel Bril kent de journalistiek, politiek, de ambtelijke- en uitvoeringswereld van binnenuit. Bij de NOS was hij jarenlang politiek verslaggever bij het Radio 1 Journaal. Daar interviewde Marcel veelvuldig bewindspersonen en Kamerleden en deed live verslag van de ontwikkelingen op- en rond het Binnenhof. Daarna werd hij eerste woordvoerder van de (toenmalige) staatssecretaris van OCW en dacht niet alleen na over vragen stellen, maar ook over het geven van antwoorden. Marcel maakte de bewuste keuze om iets verder van de dagelijkse actualiteit af te gaan staan. Marcel richt zich nu op het adviseren van organisaties hoe ze een geloofwaardig verhaal kunnen vertellen. Dat bracht hij onder meer in de praktijk bij het ministerie van OCW en als trainer en adviseur bij uitvoeringsinstantie DUO.
Op dit moment werkt Marcel bij Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB), geeft hij mediatrainingen bij De Trainingsstudio en treedt hij regelmatig op als dagvoorzitter. Naast theorie en praktijkervaring deelt Marcel ook graag anekdotes die leerzaam kunnen zijn en inzicht kunnen geven in de wereld van journalistiek en politiek.
Bij elk interview is het handig om te bedenken dat veel mensen niet de kennis hebben die jij hebt. Het is jouw werk waar je over vertelt. Daar ben je elke dag uren mee bezig. De tv kijker, radioluisteraar of krantenlezer komt misschien voor het eerst in aanraking met het onderwerp waar jij over vertelt. Hou daar rekening mee. Jouw verhaal wordt niet begrepen en gewaardeerd als je over de hoofden van mensen heen praat. Begin daarom je verhaal bij het begin, zodat iedereen kan volgen waar je het over hebt. Gebruik niet de taal die je met je collega’s spreekt, want dat schept afstand richting mensen die het jargon niet kennen. En deskundigheid uitstralen door een overvloed aan details af te schieten, kan wel eens het tegenovergestelde effect hebben.