“Als je precies weet wat de boodschap is. Je heel bewust bent van het medium waar je contact mee hebt en de eisen die dat stelt. Dan heb je zelf de regie over een interview, in een discussie of tijdens een presentatie.”

Marcel Gelauff

Marcel is een zeer ervaren journalist en leidinggevende in de journalistiek. Vanaf het moment in 1980 dat hij op de redactie van de Leidse Courant start, is hij gegrepen door de journalistiek. Hij heeft nooit getwijfeld of hij het juiste vak had gekozen. In 2003 start Marcel als adjunct-hoofdredacteur bij de NOS. Als hij in 2022 afzwaait, is hij elf jaar hoofdredacteur geweest.

Met zijn enorme staat van dienst bij de NOS heeft Marcel de journalistiek radicaal zien veranderen, zowel positief als negatief. Hij heeft de jonge generatie aan het nieuws weten te binden door het inzetten van digitale media. De bedreigingen aan het adres van journalisten heeft hem doen besluiten bestuurslid te worden van PersVeilig, een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Journalisten samen met politie, justitie en het Genootschap van Hoofdredacteuren. Van dit laatste was Marcel voorzitter.

Marcel is doelgericht en erg bedreven in mediacontacten. Hij kent de valkuilen en kansen in contacten met journalisten door en door. In zijn trainingen vindt hij het belangrijk je bewust te maken van jouw sterke punten, zodat je in contact met de media en bij andere gelegenheden zelfbewust en overtuigend optreedt. Ook in moeilijke situaties. Hoe je een verhaal brengt, is net zo belangrijk als de feiten waarover je spreekt. Je bent geloofwaardig voor je publiek als je kennis van zaken combineert met een open houding. Met het besef dat iedere situatie een andere woordkeuze en tone of voice vraagt.

Tip van Marcel Gelauff

Durf te kiezen, durf te schrappen en zeker ook: bereid je altijd voor.

 

 

 

 

Ervaring

  • Oud-hoofdredacteur NOS Nieuws
  • Voormalig eindredacteur en chef Haagse redactie RTL Nieuws
  • Voorzitter Genootschap van Hoofdredacteuren
  • Mede-oprichter PersVeilig
  • Mediatrainer