Regie tijdens een crisis
Bij een crisis of calamiteit is het van belang je hoofd koel te houden, overzicht te bewaren en helder te communiceren. Alles komt tegelijk. In deze hectiek komt het erop aan: houden jij en je team zich staande? Doorslaggevend is wát je zegt en hóe je dat zegt; naar je eigen medewerkers, naar de buitenwereld en natuurlijk naar de media. Anticiperen, meebewegen en vooral niet speculeren, zonder je eigen organisatie of de externe context uit het oog te verliezen. Goed doordachte crisiscommunicatie is van cruciaal belang.
Training door tv-persoonlijkheden
Wij zijn zeer ervaren en bedreven in woordvoering over crises. Sterker: we waren er vaak bij op locatie, of leidden onze organisaties en redacties met kennis en expertise door deze achtbaan. Je kunt ons onder andere kennen van het NOS (Jeugd)Journaal, RTL Nieuws of EenVandaag. Met onze crisiscommunicatietrainingen simuleren we diverse soorten calamiteiten en helpen we met praktische tips die je voor, tijdens en na de crisis kunt toepassen. We leren je hoe je de media tegemoet treedt en wat de valkuilen zijn. Daarnaast leren we je hoe je kunt omgaan met imagoschade.
Voor wie is de crisiscommunicatietraining?
Onze crisiscommunicatietraining is geschikt voor elke persoon die zich wil bekwamen in effectieve crisiscommunicatie en crisismanagement, zoals woordvoerders, communicatiemedewerkers, CEO’s, adviseurs, bestuurders, crisiscommunicatieteams, politici, topmanagers, raden van bestuur en colleges van burgemeester en wethouders.
Crisiscommunicatie in de praktijk
We kunnen een crisiscentrum inrichten: met woordvoerders, belteams, familieteams, verslaggevers en cameramensen, maar ook een eigen online omgeving creëren waarbinnen je oefent met communicatie-acties op social media en met het verspreiden van berichten binnen je organisatie.
Crisissimulatie
We kunnen een crisissituatie simuleren: met woordvoerders, belteams, familieteams, verslaggevers en cameramensen. Maar ook een online omgeving creëren waarbinnen je oefent met communicatie-acties op social media en met berichtgeving in je organisatie. Bij crisiscommunicatie speelt de impact en de snelheid van social media een grote rol. Op Twitter verspreidt het nieuws over een crisis zich meestal sneller dan in de traditionele media. De eerste berichten over een calamiteit komen vaak van omstanders. Wie houdt die berichtenstroom in de gaten en maakt de omgevingsanalyse? Ook dit zijn onderwerpen die we in onze crisiscommunicatietraining kunnen behandelen.
Van crisiscommunicatieplan tot woordvoering
We zijn niet alleen bedreven in het leren geven van interviews tijdens een crisis, maar helpen je ook met het voorbereiden van je organisatie op een mogelijke calamiteit. Wij zijn beschikbaar voor de ondersteuning tijdens een calamiteit. We kunnen samen oefenscenario’s uitwerken, helpen bij het opstellen of auditen van je crisiscommunicatieplan en -draaiboek en het aanscherpen van het denken in crisisscenario’s. Op verzoek nemen wij bij een crisis de woordvoering over. Daarnaast behoort persoonlijke coaching van raden van bestuur, directies en topmanagers ook tot de mogelijkheid. Alles op maat, bedoeld om met vertrouwen door een crisis te komen.
Leren omgaan met een crisis
Goed doordachte crisiscommunicatie is van cruciaal belang. Het is van groot belang om je hoofd koel te houden. Berichtgeving werkt razendsnel en je zult als betrokken bedrijf altijd worden benaderd door je klanten, door familie van collega’s en door de media natuurlijk. Het is van belang dat je je dat realiseert. Heb je je crisiscommunicatieplan op orde? Wie doet de woordvoering in de media? Wie staat familie te woord? Wie maakt de omgevingsanalyse? Wie reageert op social media?
Je leert in onze crisiscommunicatietraining hoe je je hoofd koel houdt in hectische situaties. Dankzij onze crisiscommunicatietraining ga je calamiteiten met vertrouwen tegemoet.
In het Nederlands en Engels
We verzorgen deze training in het Nederlands en Engels.

Onze crisiscommunicatietraining is geschikt voor iedereen die zich wil bekwamen in effectieve crisiscommunicatie en crisismanagement, zoals woordvoerders, communicatiemedewerkers, CEO’s, adviseurs, bestuurders, een crisiscommunicatieteam, politici, topmanagers, operationele teams, leden van raad van bestuur en beleidsmedewerkers.
In onze crisiscommunicatietraining leer je specifieke vaardigheden voor crisiscommunicatie en crisismanagement. We leren je wat je wel of juist beter niet kunt zeggen; hoe je een eenduidige boodschap formuleert; hoe je feiten en speculatie uit elkaar houdt; hoe je de regie houdt. We helpen je ook met praktische tips voor alle fases van de crisissituatie. We werken met herkenbare scenario’s zodat je praktische ervaring opdoet. Alles op maat, zodat je een crisis het hoofd kunt bieden.
Onze crisiscommunicatietraining met cameraman volgen is zeker een aanrader. Zo kun je goed oefenen hoe je op camera overkomt en wat de valkuilen zijn.
Onze trainingen zijn maatwerk. Wij komen graag met je in contact om je meer te vertellen over de invulling van de training en de bijbehorende kosten. Neem contact met ons op via info@detrainingsstudio.nl of + 31 (0)35 791 01 01.
We verzorgen trainingen op locatie, maar we ontvangen je ook graag in onze trainingsstudio op het Media Park in Hilversum. We bieden je hier een comfortabele omgeving waarin we in vertrouwelijkheid met elkaar werken. Een multifunctionele ruimte, bijvoorbeeld om op camera met interviews voor televisie of statements over de aanpak en het verloop van de crisis te oefenen. Of telefonisch een interview voor de radio te geven. We kunnen onze studio ook als crisiscommunicatie-ruimte met een levensechte online omgeving inrichten. Zo zie je direct welke reacties het incident uit het oefenscenario losmaakt, of je daarop wel of niet reageert op social media en hoe je de collega’s online (virtueel) op de hoogte houdt.
Zowel individuele trainingen als trainingen in groepsverband zijn mogelijk.
Ook ervaren woordvoerders zullen we prikkelen, inspireren en uitdagen. Onze crisiscommunicatietraining is interactief en zeer informatief. Ervaren woordvoerders komen jaarlijks terug omdat ze weten dat er altijd ongewenste routines in je werk sluipen en dat wij hen scherp houden op mogelijke ‘bedrijfsblindheid’.
