Herken je dit? Je hebt als communicatieprofessional regelmatig contact met media en journalisten en beantwoordt hun vragen. Woordvoeringstaken zitten namelijk in jouw pakket. De kans is groot dat je op enig moment het verhaal van jouw organisatie moet overbrengen, ofwel in geschreven vorm, via microfoon en/of op beeld.
Je hebt misschien al eens eerder een media- of cameratraining gedaan én je hebt ook echt plezier in het oppakken van deze woordvoeringstaken. Eigenlijk wil je er wel meer mee doen en je er verder in specialiseren. Veel doe je al op gevoel goed maar je merkt dat je meer kennis, theorie en praktijkverhalen nodig hebt over het vak van (beginnend) woordvoerder. Dan is deze basisopleiding écht iets voor jou!
Tijdens de Basisopleiding Woordvoering die we samen met opleider Van der Hilst ontwikkelden en organiseren komen alle facetten van het woordvoerdersvak voorbij. Van trends en ontwikkelingen, tot ‘hoe werken media’. Van crisiscommunicatie tot het opstellen van kernboodschappen en gebruik van framing en beïnvloeding met taal. Ook trainen we je in woordvoering voor de camera. Alle noodzakelijke kennis en vaardigheden leren we je in deze basisopleiding zodat je na afloop een stuk steviger in je schoenen staat als (beginnend) woordvoerder.
In 3 maanden tijd ga je in een groep van maximaal 15 deelnemers intensief aan de slag. Wisselende docenten, gepokt en gemazeld in de praktijk, delen hun kennis en ervaring. Zij dagen je uit om uit je ‘comfort zone’ te komen en flink te groeien. Je oefent veel en vaak: je vaardigheden maar ook de methodieken. Daarnaast werk je aan je eigen leerdoelen. Dit zorgt ervoor dat je na deze opleiding nog beter weet waar je voor staat en welke kwaliteiten je inbrengt. Want als je je daarvan bewust bent, dan ben je gegroeid in je prachtige vak!
Tijdens de opleiding is Inge Meilink van communicatiebureau Van Luyken je vaste coach. Inge is een ervaren vakvrouw in communicatie. Ze werkt als strateeg, adviseur en trainer. Ze heeft vele organisaties door complexe verandertrajecten en crisissen geleid. Inge was onder andere eindverantwoordelijk voor communicatie bij Transavia en communicatiestrateeg bij Essent.
In de Basisopleiding Woordvoering staan de volgende competenties centraal: omgevingsbewustzijn, organisatiesensitiviteit, samenwerken, overtuigingskracht, probleemanalyse en durf.
Het programma bestaat uit 6 bijeenkomsten met wisselende vakdocenten. De docenten hebben hun sporen ruim verdiend in het woordvoerdersvak en delen enthousiast hun kennis en ervaringen met jou.
De basisopleiding is ontwikkeld op 3 pijlers:
– Context van het vak woordvoering (les 1)
– De onmisbare vaardigheden van een woordvoerder (lessen 2, 3, 4, 5)
– De praktijk van de woordvoerder (les 6)
Frank Neervoort begeleidt je tijdens de eerste les in de kennismaking met het vak. In de tweede les werk je met Jacqueline Toonen aan het formuleren van je kernboodschap en verken je het onderwerp storytelling. De derde les brengt je bij Adwin Peeks, die je meeneemt in de wereld van framing, nudging en taal. Inge Meilink, mentor van de basisopleiding, deelt in de vierde les haar kennis over crisiscommunicatie. Vervolgens ontmoet je Youssef Eddini in les vijf voor een intensieve camera- en mediatraining. De zesde en laatste lesdag is een combinatie van een werkbezoek en een live case.
Je sluit de opleiding af met een certificaat dat van waarde is in het communicatievak. Na afloop van de opleiding:
De lesdagen voor 2025 zijn bekend. Noteer alvast in je agenda voor dit jaar: 29 januari, 12 februari, 5 maart, 19 maart, 2 en 16 april 2025.
Heb je interesse in de Basisopleiding Woordvoering? Lees er meer over op de website van Van der Hilst. Of neem voor meer informatie contact met ons op de coach van de opleiding Inge Meilink via inge.meilink@vanluyken.nl of bel 035 – 791 01 01. Wacht je op goedkeuring, plaats dan alvast een optie en verzeker jezelf van een plek!
De Basisopleiding Woordvoering is bedoeld voor beginnende woordvoerders en/of communicatieprofessionals met enkele jaren werkervaring die regelmatig contact hebben met media en journalisten. Woordvoeringstaken zitten in jouw pakket. Eigenlijk wil je er wel meer mee doen en je er verder in specialiseren. Veel doe je al op gevoel goed maar je merkt dat je meer kennis, theorie en praktijkverhalen nodig hebt over het vak van (beginnend) woordvoerder.
De prijs voor de Basisopleiding is € 4.750,- exclusief btw. Deze opleiding is vrijgesteld van btw. Dit is exclusief het aanschaffen van eventuele boeken (overigens niet verplicht).
De bijeenkomsten vinden plaats in Aristo Meeting Center Utrecht Lunetten. Aristo ligt op 2 minuten lopen van NS-station Utrecht Lunetten. Parkeren is kosteloos in de omgeving van Aristo. Op het parkeerterrein van Aristo betaal je een dagtarief.
Er is plek voor maximaal 15 deelnemers.
Noteer de volgende data in 2025 in je agenda: 29 januari, 12 februari, 5 maart, 19 maart, 2 en 16 april. De lesdagen starten om 10 uur en duren tot 17 uur.
De Basisiopleiding Woordvoering bestaat uit 6 lesdagen. Het programma ziet er als volgt uit:
Les 1: Kennismaking vak woordvoering
Je leert in deze les over wat woordvoering daadwerkelijk is. Over de taken en rollen en dilemma’s die je kunt tegenkomen. Je krijg inzicht in hoe jij vanuit jouw woordvoerdersrol van toegevoegde waarde bent voor een organisatie. Docent is Frank Neervoort.
Les 2: Kernboodschap, storytelling en woordvoeringslijnen
Na afloop weet je waaraan een effectieve kernboodschap moet voldoen: je hanteert een vaste opbouw en gebruikt passend beeld -en taal. Je weet met (beeld)taal aan te sluiten bij uiteenlopende publieksgroepen waaronder laag- en ongeletterden. En je bent in staat de kernboodschap te verwoorden in verschillende middelen. Docent is Jacqueline Toonen.
Les 3: Framing, Nudging en Taal
Deze les gaat over framing. Het gaat niet om wat je zegt, maar om wat toehoorders horen. Je leert hoe breinen werken en hoe je binnen ethische grenzen kan beïnvloeden met tekst, woord, taal en beeld. Docent is Adwin Peeks.
Les 4: Crisiswoordvoering
Deze les biedt jou de basis van woordvoering in een crisissituatie. Het belang van goede voorbereiding, de verschillende rollen die je kunt hebben en ook wat je het beste in welke fase van een crisis doet of juist laat. Docent is Inge Meilink.
Les 5: Media en cameratraining
Een lesdag over medialogica en het oefenen van je nieuw geleerde vaardigheden voor camera ontbreekt natuurlijk niet. Nadat je met de docenten en je mede-deelnemers de do’s en don’ts in het contact met journalisten en verschillende interviewtechnieken hebt geleerd, ga je zelf aan de slag. In een veilige leeromgeving krijg je opbouwende feedback en expirimenteer je naar hartenlust. Docent is Youssef Eddini.
Les 6: Live case & werkbezoek
De laatste lesbijeenkomst ga je samen met jouw groep op werkbezoek. Je krijgt ‘een kijkje in de keuken’ van een organisatie.
In subgroepjes ga je aan de slag met de eindopdracht die gebaseerd is op een actuele casus uit de beroepscontext van de beginnend woordvoerder. Het is geen examen, zie het als een meesterproef. De live case sluit altijd aan bij jouw voorkennis en wat je op basis van de studie, literatuur en de bijeenkomsten aankan.
De Basisopleiding Woordvoering is voor (communicatie)professionals of beginnende woordvoerders met enkele jaren werkervaring.