Crisiscommunicatietraining

Regie tijdens een crisis

Bij een crisis of calamiteit is het van belang je hoofd koel te houden, overzicht te bewaren en helder te communiceren. Alles komt tegelijk. In deze hectiek komt het erop aan: houden jij en je team zich staande? Doorslaggevend is wát je zegt en hóe je dat zegt; naar je eigen medewerkers, naar de buitenwereld en natuurlijk naar de media. Anticiperen, meebewegen en vooral niet speculeren, zonder je eigen organisatie of de externe context uit het oog te verliezen. Goed doordachte crisiscommunicatie is van cruciaal belang.

Training door tv-persoonlijkheden

Wij zijn zeer ervaren en bedreven in woordvoering over crises. Sterker: we waren er vaak bij op locatie, of leidden onze organisaties en redacties met kennis en expertise door deze achtbaan. Je kunt ons onder andere kennen van het NOS (Jeugd)Journaal, RTL Nieuws of EenVandaag. Met onze crisiscommunicatietrainingen simuleren we diverse soorten calamiteiten en helpen we met praktische tips die je voor, tijdens en na de crisis kunt toepassen. We leren je hoe je de media tegemoet treedt en wat de valkuilen zijn. Daarnaast leren we je hoe je kunt omgaan met imagoschade.

Voor wie is de crisiscommunicatietraining?

Onze crisiscommunicatietraining is geschikt voor elke persoon die zich wil bekwamen in effectieve crisiscommunicatie en crisismanagement, zoals woordvoerders, communicatiemedewerkers, CEO’s, adviseurs, bestuurders, crisiscommunicatieteams, politici, topmanagers, raden van bestuur en colleges van burgemeester en wethouders.

Crisiscommunicatie in de praktijk

We kunnen een crisiscentrum inrichten: met woordvoerders, belteams, familieteams, verslaggevers en cameramensen, maar ook een eigen online omgeving creëren waarbinnen je oefent met communicatie-acties op social media en met het verspreiden van berichten binnen je organisatie.

Crisissimulatie

We kunnen een crisissituatie simuleren: met woordvoerders, belteams, familieteams, verslaggevers en cameramensen. Maar ook een online omgeving creëren waarbinnen je oefent met communicatie-acties op social media en met berichtgeving in je organisatie. Bij crisiscommunicatie speelt de impact en de snelheid van social media een grote rol. Op Twitter verspreidt het nieuws over een crisis zich meestal sneller dan in de traditionele media. De eerste berichten over een calamiteit komen vaak van omstanders. Wie houdt die berichtenstroom in de gaten en maakt de omgevingsanalyse? Ook dit zijn onderwerpen die we in onze crisiscommunicatietraining kunnen behandelen.

Van crisiscommunicatieplan tot woordvoering

We zijn niet alleen bedreven in het leren geven van interviews tijdens een crisis, maar helpen je ook met het voorbereiden van je organisatie op een mogelijke calamiteit. Wij zijn beschikbaar voor de ondersteuning tijdens een calamiteit. We kunnen samen oefenscenario’s uitwerken, helpen bij het opstellen of auditen van je crisiscommunicatieplan en -draaiboek en het aanscherpen van het denken in crisisscenario’s. Op verzoek nemen wij bij een crisis de woordvoering over. Daarnaast behoort persoonlijke coaching van raden van bestuur, directies en topmanagers ook tot de mogelijkheid. Alles op maat, bedoeld om met vertrouwen door een crisis te komen.

Leren omgaan met een crisis

Goed doordachte crisiscommunicatie is van cruciaal belang. Het is van groot belang om je hoofd koel te houden. Berichtgeving werkt razendsnel en je zult als betrokken bedrijf altijd worden benaderd door je klanten, door familie van collega’s en door de media natuurlijk. Het is van belang dat je je dat realiseert. Heb je je crisiscommunicatieplan op orde? Wie doet de woordvoering in de media? Wie staat familie te woord? Wie maakt de omgevingsanalyse? Wie reageert op social media?

Je leert in onze crisiscommunicatietraining hoe je je hoofd koel houdt in hectische situaties. Dankzij onze crisiscommunicatietraining ga je calamiteiten met vertrouwen tegemoet.

In het Nederlands en Engels

We verzorgen Nederlandstalige crisiscommunicatietrainingen. Het is ook mogelijk om bij ons een crisiscommunicatietraining in het Engels te volgen.

Veelgestelde vragen

Voor wie is de crisiscommunicatietraining bedoeld?

Onze crisiscommunicatietraining is geschikt voor iedereen die zich wil bekwamen in effectieve crisiscommunicatie en crisismanagement, zoals woordvoerders, communicatiemedewerkers, CEO’s, adviseurs, bestuurders, een crisiscommunicatieteam, politici, topmanagers, operationele teams, leden van raad van bestuur en beleidsmedewerkers.

Wat leer je bij de crisiscommunicatietraining?

In onze crisiscommunicatietraining leer je specifieke vaardigheden voor crisiscommunicatie en crisismanagement. We leren je wat je wel of juist beter niet kunt zeggen; hoe je een eenduidige boodschap formuleert; hoe je feiten en speculatie uit elkaar houdt; hoe je de regie houdt. We helpen je ook met praktische tips voor alle fases van de crisissituatie. We werken met herkenbare scenario’s zodat je praktische ervaring opdoet. Alles op maat, zodat je een crisis het hoofd kunt bieden.

Leert deze training mij ook hoe ik op televisie journalisten te woord kan staan?

Onze crisiscommunicatietraining met cameraman volgen is zeker een aanrader. Zo kun je goed oefenen hoe je op camera overkomt en wat de valkuilen zijn.

Wat kost een crisiscommunicatietraining?

Al onze trainingen stellen we op maat samen. Je kunt vrijblijvend een offerte aanvragen of contact met ons zoeken via info@detrainingsstudio.nl of 035 791 01 01.

Wie geeft de crisiscommunicatietraining?

Onze trainers Youssef Eddini, Babs Assink, Jelle Visser, Hans Hermans, Hans Weijel en Monique Haras zijn zeer ervaren en bedreven in crises. Hun jarenlange betrokkenheid bij crisiscommunicatie, crisismanagement en reputatiemanagement maken hen geschikte crisiscommunicatie trainers.

Beschikken jullie over een eigen ruimte?

We verzorgen trainingen op locatie, maar we ontvangen je ook graag in onze trainingsstudio op het Media Park in Hilversum. We bieden je hier een comfortabele omgeving waarin we in vertrouwelijkheid met elkaar werken. Een multifunctionele ruimte, bijvoorbeeld om op camera met interviews voor televisie of statements over de aanpak en het verloop van de crisis te oefenen. Of telefonisch een interview voor de radio te geven. We kunnen onze studio ook als crisiscommunicatie-ruimte met een levensechte online omgeving inrichten. Zo zie je direct welke reacties het incident uit het oefenscenario losmaakt, of je daarop wel of niet reageert op social media en hoe je de collega’s online (virtueel) op de hoogte houdt.

Geven jullie ook trainingen op locatie?

Indien gewenst verzorgen wij ook trainingen op locatie. Op het Media Park in Hilversum hebben wij een volledig ingerichte, comfortabele trainingsstudio waar we onze trainingen verzorgen.

Is het een individuele training of in groepsverband?

Zowel individuele trainingen als trainingen in groepsverband zijn mogelijk.

Is deze training ook geschikt voor ervaren woordvoerders?

Ook ervaren woordvoerders zullen we prikkelen, inspireren en uitdagen. Onze crisiscommunicatietraining is interactief en zeer informatief. Ervaren woordvoerders komen jaarlijks terug omdat ze weten dat er altijd ongewenste routines in je werk sluipen en dat wij hen scherp houden op mogelijke ‘bedrijfsblindheid’.

Waarom kiezen voor De Trainingsstudio?

  • Ons team bestaat uit doorgewinterde communicatie-experts, (ex-) journalisten en presentatoren.
  • Onze trainers werkten voor en achter de camera, deden verslag van talloze conflicten, rampen en crisissituaties in binnen- en buitenland.
  • Trainingen op maat met professionele acteurs en cameramensen.
  • Trainingen zowel in onze trainingsstudio als op locatie.