Mediatraining colleges van B&W

Met één gezicht naar buiten

Het college van burgemeester en wethouders is samen met de bestuursadviseur/woordvoerder(s) het gezicht naar buiten van een gemeente. Bij iedere gemeente in Nederland liggen grote opgaven en uitdagingen op het gebied van woningbouw, klimaat en energie, het sociaal domein, de zorg, de arbeidsmarkt en ga zo verder. De inwoners van een gemeente doen een beroep op hun bestuurders. Dagelijks vraagt een breed scala aan maatschappelijke onderwerpen om aandacht. Al deze grote verantwoordelijkheden van het lokale bestuur vragen om een betrouwbaar en krachtig verhaal en een optreden als één gezicht naar buiten richting inwoners, pers en politiek. Dit kan alleen als het college goed is voorbereid op mediaoptredens.

Specifieke thema’s als rode draad

Tijdens de training vormen specifieke thema’s, passend bij iedere gemeente, de rode draad. Welke thema’s dit zijn, hebben we vooraf met elkaar bepaald. Zo wordt ieder college door onze trainers met journalistieke ervaring het vuur aan de schenen gelegd met vragen over zijn of haar dossiers. Zo leert het college eenduidig het verhaal en standpunten vanuit hun gemeente uit te dragen en hoe kernboodschappen formuleren. Naast bepaalde thema’s kunnen we ook een crisissituatie oefenen. Overigens trainen we naast voltallige colleges van B&W ook wethouders één-op-één.

Oefenen voor camera

Theorie, tips en praktijk gaan tijdens de mediatraining hand in hand. Het geleerde brengen we direct in praktijk door voor camera te oefenen. We kijken de beelden samen terug, waarbij wij letten op zowel verbale als non-verbale communicatie en geven iedere bestuurder individueel tips en feedback op zijn of haar mediaoptreden.

Wat klanten over ons zeggen:

“Ik heb de mediatraining ervaren als compact, leuk en toepasbaar.” Eveline Haeck – Gemeente Amsterdam.

“Erg doelmatige training in een zeer veilige omgeving.” Aad Schoorl – Gemeente Heemskerk.

“Als wethouders hebben wij geleerd om daadwerkelijk de vraag te beantwoorden. En om bij een afslag van de journalist het bochtje terug te maken naar onze kernboodschap.” Ans Heijne – Gemeente Schagen.

Veelgestelde vragen

Voor wie is de mediatraining bedoeld?

De mediatraining is bedoeld voor het college van burgemeester en wethouders. We trainen zowel het college als geheel als wethouders één-op-één. Onze mediatraining wordt op maat gemaakt en is daardoor geschikt voor ervaren én nieuwe wethouders.

Wat leer je bij de mediatraining?

In onze mediatraining leert het college om te gaan met de pers. De bestuurders leren hun kernboodschap begrijpelijk te formuleren en goed over te brengen. Ook dagen we hen uit en coachen we hen om rustig te blijven in stressvolle situaties waarin zij de pers te woord moeten staan. Het college leert de regie te pakken in interviews en met de juiste toon en uitstraling het verhaal te vertellen. Vooral ook door zichzelf te blijven. Zodat de mediaoptredens effectief zijn en zij hun reputatie en die van de gemeente overeind houden of (beter nog) versterken. Onze training draagt tegelijkertijd ook bij aan teambuilding en de onderlinge verhoudingen. Ook kijken we naar de samenwerking tussen wethouders en bestuursadviseurs.

Wat kost een mediatraining?

Onze trainingen zijn maatwerk. Wij komen graag met je in contact om meer te vertellen over de invulling van de training en de bijbehorende kosten. Vraag vrijblijvend een offerte aan of stuur ons een mail info@detrainingsstudio.nl of bel ons op 035 791 01 01.

Wie geeft de mediatraining?

Bij ons traint het college van B&W met ervaren communicatie-experts, oud-journalisten en tv-presentatoren, bekend van onder meer NOS, RTL Nieuws en EenVandaag. Onze trainers werkten voor en achter de camera, deden verslag van talloze conflicten, rampen en crisissituaties in binnen- en buitenland. Ze interviewden wereldleiders en maakten ’t verschil met hun reportages, communicatievaardigheden, presentaties en mediatrainingen.

Geven jullie ook trainingen op locatie?

Als de mediatraining is bedoeld voor het voltallige college van burgemeester en wethouders, dan geven wij de training op locatie in de desbetreffende gemeente. Individuele mediatrainingen of groepen tot 4 kunnen in onze trainingsstudio op het Media Park in Hilversum plaatsvinden.

Waarom kiezen voor De Trainingsstudio?

  • Ons team bestaat uit doorgewinterde communicatie-experts, (ex-) journalisten en presentatoren.
  • Onze trainers werkten voor en achter de camera, deden verslag van talloze conflicten, rampen en crisissituaties in binnen- en buitenland.
  • Trainingen op maat met professionele acteurs en cameramensen.
  • Trainingen zowel in onze trainingsstudio als op locatie.