Mediatraining

Omgaan met media

Van een goede mediatraining heb je onmiddellijk profijt. Het vergroot je zelfvertrouwen in het contact met de media, je voelt je sterker voor een tv-camera en in een vraaggesprek met een journalist. En je bent in staat een goed inhoudelijk statement te maken, zonder jouw authenticiteit en het belang van je organisatie uit het oog te verliezen. Na onze mediatraining weet je raad met elke situatie. En dat geeft een euforisch gevoel, horen we achteraf vaak terug van onze klanten.

Journalisten, communicatie-experts en tv‑presentatoren als mediacoaches

Onze gespecialiseerde en ervaren trainers coachen je, dagen je uit en zetten je aan tot denken én handelen. Onze mediatraining richt zich op zowel theorie als praktijk en duurt gemiddeld een dag, al dan niet opgesplitst in twee dagdelen. Tijdens deze hands-on training besteden we aandacht aan de wereld van de media en mediarelaties. Je krijgt praktische tips en uiteraard staan we stil bij alle mogelijke valkuilen in mediacontacten. Je leert heldere boodschappen te formuleren, ongeacht het medium dat je tegenover je hebt.

Praktijktraining voor daadkrachtige woordvoering

De dag bestaat uit diverse praktijkoefeningen. Je oefent met allerlei soorten interviews. Je staat een aantal keren voor de camera, zodat je ervaring opdoet voor een mediaoptreden op televisie. Je krijgt ook training in radio-interviews. Welke boodschap blijft de toehoorder bij en waarom? Wat werkt wel en wat niet? We gaan samen met jou op zoek naar de juiste balans tussen rationeel en emotioneel optreden. Tijdens de training voeren we de moeilijkheidsgraad in interviews steeds verder op. Je zult ervaren dat dit een zeer leerzaam proces is. We kijken jouw tv-interviews samen terug – naar de non-verbale communicatie, hoe je overkomt op tv en naar de woorden die je kiest – en geven je tips en feedback op jouw mediaoptreden.

Leren omgaan met de pers

Journalisten kunnen je overvallen met onverwachte, lastige vragen. Er wordt van je verwacht dat je snel met een antwoord komt. In de haast kan het lastig zijn om jouw kernboodschap begrijpelijk en compact te formuleren en goed over te brengen. Dit kan ertoe leiden dat je een onaangenaam gevoel overhoudt aan een interview met een journalist. Het gevoel dat je niet goed begrepen werd. Of dat de essentie van jouw verhaal niet is overgekomen. Niets is vervelender dan dit gevoel. De reputatie van jouw organisatie staat tenslotte op het spel.

In onze mediatraining leer je omgaan met de pers. We coachen je om je hoofd koel te houden in hectische situaties en weerbaarder te zijn in mediacontacten. Zonder dat je je jouw authenticiteit verliest. Want dat bepaalt jouw geloofwaardigheid. Je weet journalisten tot de juiste vragen te verleiden en met de juiste toon en houding jouw kernboodschap over te brengen. Je neemt en houdt de regie op het gesprek. Dankzij onze training wordt jouw mediaoptreden effectiever.

Wat klanten over ons zeggen:

“Een toegankelijke en volledige training die direct toepasbaar is in de praktijk.” Xanne Visser – WOMEN Inc.

“Verrassend wat Youssef op één dag training weet te bereiken in een gezellige en veilige setting.” Astrid Jacobs – Gemeente Meierijstad.

Voor ervaren en beginnende woordvoerders

Onze mediatraining is bedoeld voor iedere professional die wil leren omgaan met de pers. Of je nu politicus, directielid, communicatieadviseur, topmanager, voetballer of ondernemer bent. Wij zijn er voor iedereen die namens zijn of haar organisatie het woord voert in de media. Onze mediatraining maken we op maat en stemmen we af op ieders ervaringsniveau. Daardoor is de training geschikt voor zowel ervaren als startende woordvoerders.

Een mediatraining volgen is professioneel, zinvol en inspirerend. Bij ons krijg je wat je zoekt: kwaliteit en zelfvertrouwen.

In het Nederlands en Engels

We verzorgen Nederlandstalige mediatrainingen. Het is ook mogelijk om bij ons een training in het Engels te volgen.

Veelgestelde vragen

Voor wie is de mediatraining bedoeld?

Onze mediatraining is bedoeld voor iedere professional die wil leren omgaan met de pers. Van politicus, directielid, communicatieadviseur, topmanager, voetballer tot ondernemer. Wij zijn er voor iedereen die namens zijn of haar organisatie het woord voert in de media. Onze mediatraining wordt op maat gemaakt en afgestemd op jouw ervaringsniveau. Daardoor is de training geschikt voor zowel ervaren als startende woordvoerders.

Wat leer je bij de mediatraining?

In onze mediatraining leer je omgaan met de pers. Je leert jouw kernboodschap begrijpelijk te formuleren en goed over te brengen. Ook dagen we je uit en coachen we je om rustig te blijven in stressvolle situaties waarin je de pers te woord moet staan. Je leert de regie te pakken in interviews en met de juiste toon en uitstraling jouw verhaal te vertellen. Vooral ook door jezelf te blijven. Zodat jouw mediaoptredens effectief zijn en je de reputatie van jouw organisatie overeind houdt of (beter nog) versterkt.

Leert deze training mij ook hoe ik op televisie journalisten te woord kan staan?

Tijdens de training doen we praktijkoefeningen, waarbij een televisie-interview een belangrijk onderdeel is. We oefenen dit televisie-interview op camera en kijken de beelden samen terug. We kijken naar de non-verbale communicatie, hoe je overkomt op tv en naar de woorden die je kiest en geven je tips en feedback op jouw mediaoptreden.

Wat kost een mediatraining?

Onze trainingen zijn maatwerk. Wij komen graag met je in contact om je meer te vertellen over de invulling van de training en de bijbehorende kosten. Je kunt vrijblijvend een offerte aanvragen of contact met ons zoeken via info@detrainingsstudio.nl of 035 791 01 01.

Wie geeft de mediatraining?

Bij ons kun je trainen met ervaren communicatie-experts, oud-journalisten en tv-presentatoren, bekend van onder meer NOS, RTL Nieuws en EenVandaag. Onze trainers werkten voor en achter de camera, deden verslag van talloze conflicten, rampen en crisissituaties in binnen- en buitenland. Ze interviewden wereldleiders en maakten ’t verschil met hun reportages, communicatievaardigheden, presentaties en mediatrainingen.

Beschikken jullie over een eigen ruimte?

We verzorgen trainingen op locatie, maar we ontvangen je ook graag in onze trainingsstudio op het Media Park in Hilversum. We bieden je hier een comfortabele omgeving waarin we in vertrouwelijkheid met elkaar werken. Een multifunctionele ruimte, bijvoorbeeld om op camera met interviews voor televisie of statements over de aanpak en het verloop van de crisis te oefenen. Of telefonisch een interview voor de radio te geven. We kunnen onze studio ook als crisiscommunicatie-ruimte met een levensechte online omgeving inrichten. Zo zie je direct welke reacties het incident uit het oefenscenario losmaakt, of je daarop wel of niet reageert op social media en hoe je de collega’s online (virtueel) op de hoogte houdt.

Geven jullie ook trainingen op locatie?

Indien gewenst verzorgen wij ook trainingen op locatie. Op het Media Park in Hilversum hebben wij een volledig ingerichte, comfortabele trainingsstudio waar we onze trainingen verzorgen.

Is het een individuele training of in groepsverband?

Je kunt kiezen voor individuele deelname of een teamtraining. Onze trainingen zijn maatwerk en we adviseren je graag hoe een trainingsdag er voor jou het beste uit zou zien. Je kunt vrijblijvend een offerte aanvragen of contact met ons zoeken via info@detrainingsstudio.nl of 035 791 01 01.

Is deze training ook geschikt voor ervaren woordvoerders?

Onze mediatraining wordt op maat gemaakt en afgestemd op ieders ervaringsniveau. Daardoor is de training geschikt voor zowel ervaren als startende woordvoerders.

Waarom kiezen voor De Trainingsstudio?

  • Ons team bestaat uit doorgewinterde communicatie-experts, (ex-) journalisten en presentatoren.
  • Onze trainers werkten voor en achter de camera, deden verslag van talloze conflicten, rampen en crisissituaties in binnen- en buitenland.
  • Trainingen op maat met professionele acteurs en cameramensen.
  • Trainingen zowel in onze trainingsstudio als op locatie.