Presentatietraining autocue en teleprompter

Presentatietraining autocue en teleprompter

Professioneel presenteren met autocue of teleprompter

Een presentatie op beeld wint enorm aan kracht als de spreker vlot zijn verhaal vertelt. Hét hulpmiddel hiervoor is de autocue. Hetzelfde geldt voor de teleprompter, superhandig als je een grotere zaal wilt toespreken. Onze trainers Sacha de Boer en Amber Brantsen, beiden oud-presentator van het NOS Journaal, weten hier alles van. Zij begeleiden bestuursvoorzitters, politici, managers en professionals die regelmatig op het podium staan in het gebruik van zowel autocue als teleprompter. Want het werkt natuurlijk pas echt goed als je met deze tools weet om te gaan.

Het gemak van de autocue en de teleprompter is vergelijkbaar. Je hoeft niet steeds op een monitor of je speaker notes te kijken of teksten uit je hoofd te leren. Je kunt ontspannen staan, je toehoorders aankijken en je publiek met je goed gekozen woorden overtuigen.

 

Handige tools voor sprekers

Een autocue is een soort spiegel voor een televisiecamera. De tekst wordt op de spiegel geprojecteerd zonder dat de camera dit registreert. De spreker leest de tekst en kijkt tegelijkertijd in de camera. De kijker merkt er niets van.

De teleprompter gebruik je bij een publiek van tweehonderd of meer mensen. Deze tool dankt zijn bekendheid aan oud-president Barack Obama. De teleprompter bestaat uit twee displays die links en rechts van het katheder staan. De spreker ziet zijn tekst, maar het publiek niet. Zo kan de spreker de zaal inkijken en iedereen het gevoel geven dat hij tegen jou persoonlijk spreekt.

Onze trainers Sacha de Boer en Amber Brantsen brengen je de fijne kneepjes bij. In onze presentatietraining met autocue en teleprompter geven ze niet alleen persoonlijk advies, maar delen ook hun eigen tips & tricks. Ze coachen je om op een natuurlijke manier je tekst vanaf de autocue of teleprompter te presenteren.

 

Presentatietraining met autocue of teleprompter

Succesvol presenteren vanaf de autocue of teleprompter gaat niet vanzelf. Je hebt enkele vaardigheden nodig, anders klinkt het alsof je uit een kinderboek voorleest. In onze een-op-een training komen zowel de theorie als de praktijk aan bod. Sacha begeleidt je om vlot met beide presentatietools te werken. Je hoort uit de eerste hand over de techniek en het gebruik van de autocue of teleprompter. Daarna ga je onder haar begeleiding zelf oefenen. Sacha let niet alleen op je houding en woordkeuze, maar denkt ook mee over de opbouw en insteek van je verhaal. Na deze training gebruik je de autocue of teleprompter als een professionele presentator.

 

Leerdoelen

 • Je kent de basisregels voor het presenteren vanaf autocue of teleprompter
 • Je kunt de technieken – voet- en handbediening – toepassen
 • Je kunt professioneel spreken en presenteren vanaf autocue of teleprompter
 • Je houdt met deze tools op een natuurlijke manier contact met je toehoorders

Veelgestelde vragen

Voor wie is de presentatietraining met autocue en teleprompter bedoeld?

Onze presentatietraining met autocue of teleprompter is bedoeld voor bestuursvoorzitters, politici, managers en communicatie-experts die vaker speeches en presentaties houden en daarvoor de autocue en/of teleprompter willen gebruiken. Onze trainers Sacha de Boer en Amber Brantsen stemmen de training volledig af op ieders individuele trainingsbehoefte.

Wat leer je bij de presentatietraining met autocue of teleprompter?

De leerdoelen van onze training:

 • Je kent de basisregels voor het presenteren vanaf autocue of teleprompter
 • Je kunt de technieken – voet- en handbediening – toepassen
 • Je kunt professioneel spreken en presenteren vanaf autocue of teleprompter
 • Je houdt met deze tools op een natuurlijke manier contact met je toehoorders

Wat kost een presentatietraining met autocue of teleprompter?

Onze trainingen zijn maatwerk. Wij komen graag met je in contact om je meer te vertellen over de invulling van de training en de bijbehorende kosten. Je kunt vrijblijvend een offerte aanvragen of contact met ons zoeken via info@detrainingsstudio.nl of 035-7910101.

Wie geeft de presentatietraining met autocue of teleprompter?

Sacha de Boer en Amber Brantsen geven de presentatietraining met autocue of teleprompter.

Sacha begon haar televisiecarrière bij de Amsterdamse zender AT5. Haar ongedwongen presentatiestijl bracht haar carrière in een stroomversnelling. In 1995 gaat ze Veronica Nieuwslijn presenteren. In 1996 stapt Sacha over naar de NOS en presenteert de Journaals van 18:00 en 22:00 uur. Van 2003 tot 2013 is ze de anchorvrouw van het Achtuurjournaal.

Amber startte haar carrière als radionieuwslezer bij de lokale omroep. Tijdens haar studie Bestuurskunde las ze het nieuws bij Radio West en loopt ze stage bij de NOS. Vervolgens wordt ze door de NOS gevraagd om te blijven als redacteur en nieuwslezer, waarna ze het nieuws leest bij 3FM en als co-host van het NOS Radio 1 Journaal. Eind 2021 vertrekt Amber na 8 jaar bij de NOS en start ze bij Viaplay. Hier presenteert zij de studio-uitzendingen rondom de Formule 1-races. Amber neemt ook de presentatie van verschillende F1-specials met internationale gasten voor haar rekening.

Geven jullie ook trainingen op locatie?

We geven al onze trainingen ook op locatie, maar de presentatietraining met autocue of teleprompter leent zich daar niet zo voor. Deze apparatuur stellen we bij voorkeur op in onze volledig ingerichte, comfortabele trainingsstudio op het Media Park in Hilversum.

Is het een individuele training of in groepsverband?

De presentatietraining met autocue of teleprompter wordt een-op-een gegeven.

Waarom kiezen voor De Trainingsstudio?

 • Ons team bestaat uit doorgewinterde communicatie-experts, (ex-) journalisten en presentatoren.
 • Onze trainers werkten voor en achter de camera, deden verslag van talloze conflicten, rampen en crisissituaties in binnen- en buitenland.
 • Trainingen op maat met professionele acteurs en cameramensen.
 • Trainingen zowel in onze trainingsstudio als op locatie.