Ben jij bang voor een onverwachte confrontatie met een journalist en cameraploeg bij jou op kantoor? Of dat je wordt geconfronteerd met een beelden die tijdens een interview met een verborgen camera zijn gefilmd? Tijdens onze training overvaljournalistiek leren wij je in deze situaties adequaat te handelen.
Onze filosofie is dat de media niet de vijand zijn. Ook niet als zij jou onverwacht en intimiderend benaderen. Een hand voor de camera, weglopen of de woorden “geen commentaar” zijn bij ons ondenkbaar. Wij leren je geen trucs om provocerende vragen te ontwijken. Wat we jou wel leren? Een professionele houding aannemen, rustig blijven en je niet door de overvaljournalist uit de tent laten lokken. Je krijgt van ons praktische tips en we oefenen veel voor de camera. Onze training overvaljournalistiek duurt een dag en richt zich naast de praktijk ook op de theorie. Wat is overvaljournalistiek? Is overvaljournalistiek toegestaan? Is publicatie van de beelden toegestaan? Wat zijn de juridische spelregels?
In principe kan iedere medewerker van een bedrijf worden belaagd door een overvaljournalist. De directeur die net uit zijn auto stapt en naar kantoor wil lopen. De productiemedewerker die buiten pauze houdt voor de fabriek. En de woordvoerder die door de receptioniste wordt gevraagd om naar de balie te komen.
De Raad voor de Journalistiek vindt overvaljournalistiek een “een intimiderend journalistiek wapen”. Een wapen dat steeds vaker wordt ingezet voor entertainment-doeleinden. Want, tegenwoordig is iedereen met een smartphone ‘journalist’. En beelden staan met de snelheid van het licht online.
Onze training overvaljournalistiek is bedoeld voor iedere medewerker binnen een bedrijf, want in principe kan iedereen worden belaagd door een overvaljournalist. De directeur die net uit zijn auto stapt en naar kantoor wil lopen. De productiemedewerker die buiten pauze houdt voor de fabriek. En de woordvoerder die door de receptioniste wordt gevraagd om naar de balie te komen.
Het doel van onze training is om jou niet door de overvaljournalist uit de tent te laten lokken. We leren je rustig te blijven en een professionele houding aan te nemen. Je krijgt van ons praktische tips en we oefenen veel voor de camera. Naast de praktijk richten we ons in de training ook op de theorie. Wat is overvaljournalistiek? Is overvaljournalistiek toegestaan? Is publicatie van de beelden toegestaan? Wat zijn de juridische spelregels?
Onze trainingen zijn maatwerk. Wij komen graag met je in contact om je meer te vertellen over de mogelijke invulling van de training en de bijbehorende kosten. Je kunt vrijblijvend een offerte aanvragen of contact met ons zoeken via info@detrainingsstudio.nl of 035 791 01 01.
Trainer Jelle Visser geeft de training. Jelle maakte als verslaggever regelmatig gebruik van ‘overvaljournalistiek’. In 2012 werd Jelle plotseling zelf onderwerp van gesprek toen hij samen met zijn EenVandaag collega reportages maakte over de voortvluchtige Nederlandse SS’er Heinrich Boere. Zij confronteerden Boere – met een verborgen camera – met zijn oorlogsverleden, waarop Boere naar de rechter stapte. De rechtszaak leverde veel commotie op, in binnen- en buitenland en bij collega-journalisten. Vanwege het grote maatschappelijke belang van de reportage heeft de Duitse rechter hen op alle fronten vrijgesproken.
Op het Media Park in Hilversum beschikken wij over twee trainingsruimtes waar we individuele en groepstrainingen geven. Wij bieden je hier een comfortabele omgeving waarin we in vertrouwelijkheid met elkaar werken.
Wij zijn flexibel en geven indien je daar de voorkeur aan geeft ook trainingen op locatie.
Je kunt kiezen voor individuele deelname of een teamtraining. Onze trainingen zijn maatwerk en we adviseren je graag hoe een trainingsdag er voor jou het beste uit zou zien. Je kunt vrijblijvend een offerte aanvragen of contact met ons opnemen via info@detrainingsstudio.nl of 035 791 01 01