Opleiding Senior Woordvoerder

Opleiding Senior Woordvoerder

Woordvoering is een prachtig vak! Je hebt een afwisselend takenpakket. Van informatie vergaren bij collega’s over een ingewikkeld onderwerp, het coachen van de directeur voor een mediaoptreden tot het zelf voor een camera staan bij een crisis. Als woordvoerder is voor jou geen dag hetzelfde en beschik je over specifieke competenties en vaardigheden. Stressbestendig zijn, razendsnel tot de kern komen, goed zijn in het opbouwen van relaties en oog hebben voor belangen en (mogelijk negatieve) framing. Daarnaast ben je ook nog 24/7 bereikbaar en heb je warme perscontacten. Je hebt als woordvoerder dus een drukke baan! En slaag je in het bereiken van jouw doelen, dan is het absoluut ook een baan waar je heel veel energie van krijgt.

Samen met Van der Hilst Communicatie ontwikkelden we de opleiding Senior Woordvoerder. Zodat jij als woordvoerder, of communicatieprofessional met woordvoering in de portefeuille, met nog meer zelfvertrouwen, inzicht in de laatste trends en relevante vaardigheden jouw vak kan uitoefenen.

Wil jij ook sterker in je schoenen staan en met zelfvertrouwen reageren op vragen van journalisten? Start dan op 19 september 2024 met dé opleiding Senior Woordvoerder.

Veel leren in korte tijd

In een paar maanden tijd ga je in een groep van maximaal 15 deelnemers intensief aan de slag. Wisselende docenten, gepokt en gemazeld in de praktijk, delen hun kennis en ervaring. Zij dagen je uit om uit je ‘comfort zone’ te komen en flink te groeien. Je oefent veel en vaak: je vaardigheden maar ook de methodieken. Daarnaast werk je aan je eigen leerdoelen. Dit zorgt ervoor dat je na deze opleiding nog beter weet waar je voor staat en welke kwaliteiten je inbrengt. Want als je je daarvan bewust bent, dan ben je gegroeid in je prachtige vak!

Tijdens de opleiding is Youssef Eddini je vaste coach. Hij is al bijna 30 jaar actief als woordvoerder en was verantwoordelijk voor de woordvoering bij o.a. de Politie, KLM, Transavia, Strukton en NOS. Op dit moment adviseert hij verschillende bedrijven op het gebied van woordvoering en geeft daarnaast ook mediatrainingen.

Welke competenties verwerf je?

 • Je beheerst alle relevante vaardigheden om het vak van woordvoering professioneel uit te oefenen;
 • Je hebt kennis van en inzicht in de laatste trends in het woordvoerdersvak;
 • Je hebt handvatten om je werk als woordvoerder nóg beter uit te voeren;
 • Je bent in staat om je coachende rol voor bestuurders, directie en management te pakken;
 • Je krijgt een enorme boost voor het nemen van je woordvoerdersrol en bent helemaal up-to-date om je vak de komende paar jaar met plezier en zelfvertrouwen uit te voeren.

Wat kun je verwachten?

De opleiding bestaat uit drie blokken van in totaal 11 lesdagen (22 dagdelen) met wisselende docenten. De gastdocenten zijn toonaangevende experts zoals Bregittha Nuyten, Ronald van der Aart, Hendrik Jan Eijpe, Ernst Moeksis en Youssef Eddini. Tijdens de opleidingsbijeenkomsten discussieer je over relevante thema’s, formuleer je woordvoeringslijnen en strategische statements, oefen je met het geven van begrijpelijke statements die bijblijven voor de camera en leer je van elkaars casuïstiek, aanpak en vragen.

Data 2024/2025

De nieuwe lesdata voor 2024/2025 zijn bekend. Noteer alvast in je agenda voor dit jaar: 19 september, 3 en 17 oktober, 14 en 28 november, 12 december. Voor 2025 gaat het om: 9 en 23 januari, 6 februari, 6 en 20 maart. Voorafgaand aan de opleiding wordt een intakegesprek met je ingepland. Dit gesprek is op 4 of 5 september. En aan het einde heb je een eindgesprek met de mentor.

Inschrijven

Heb je interesse in de opleiding Senior Woordvoerder? Lees er meer over op de website van Van der Hilst. Of neem voor meer informatie contact met ons op via info@detrainingsstudio.nl of bel 035 – 791 01 01.

Veelgestelde vragen

Voor wie is de opleiding Senior Woordvoerder bedoeld?

Onze opleiding is bedoeld voor communicatieprofessionals gespecialiseerd in woordvoering met ervaring in het vak. Je beschikt (minimaal) over:

 • het diploma Communicatieprofessional (Van der Hilst B, BNP3);
 • een vergelijkbaar diploma Communicatieprofessional bij een andere aanbieder;
 • een hbo- of wo-diploma;
 • vijf jaar algemene / communicatiewerkervaring.

Wat kost de opleiding Senior Woordvoerder?

De prijs voor deze opleiding is € 7.095,- exclusief btw. Deze opleiding is vrijgesteld van btw. Dit is exclusief het aanschaffen van eventuele boeken (overigens niet verplicht).

Waar vinden de lesdagen plaats?

De bijeenkomsten vinden plaats in Aristo Meeting Center Utrecht Lunetten.

Hoeveel deelnemers kunnen meedoen?

Er kunnen maximaal 15 deelnemers deelnemen aan de opleiding.

Wanneer start de opleiding Senior Woordvoerder?

De nieuwe lesdata voor 2023 zijn bekend. Noteer alvast in je agenda: 21 september, 5 oktober, 2 en 16 november, 7 en 14 december, 11 en 25 januari, 7 februari, 9 en 21 maart. Voorafgaand aan de opleiding wordt een intakegesprek ingepland. En aan het einde een eindgesprek.

Hoe ziet het programma eruit?

De opleiding bestaat uit drie blokken van in totaal 11 lesdagen (22 dagdelen) met wisselende docenten. De gastdocenten zijn toonaangevende vakexperts zoals Bregittha Nuyten, Ronald van der Aart, Hendrik Jan Eijpe, Ernst Moeksis en Youssef Eddini. Tijdens de lesbijeenkomsten discussieer je over relevante thema’s, formuleer je woordvoeringslijnen en strategische statements, oefen je met het geven van begrijpelijke statements die bijblijven voor de camera en leer je van elkaars casuïstiek, aanpak en vragen.

Meer over het programma en de lesblokken lees je terug in de factsheet.

 

Wat zijn de toelatingseisen?

Je beschikt (minimaal) over:

 • het diploma Communicatieprofessional (Van der Hilst B, BNP3);
 • een vergelijkbaar diploma Communicatieprofessional bij een andere aanbieder;
 • een hbo- of wo-diploma;
 • vijf jaar algemene / communicatiewerkervaring.

Twijfel je of je over de gevraagde opleiding of werkervaring beschikt? Stuur dan vrijblijvend jouw cv met omschrijving van je opleidingsniveau en werkzaamheden naar info@hilst.nl.

Kan ik me na inschrijving nog afmelden?

Als start van een opleiding hanteren wij de datum van het startgesprek. Wanneer dit gesprek nog niet is ingepland, geldt op het moment van annuleren, de eerste lesbijeenkomst als start van de opleiding. Lees er meer over in de leveringsvoorwaarden. Bij afmelding op of na de start van de opleiding is het gehele bedrag van de opleiding verschuldigd.

Waarom kiezen voor De Trainingsstudio?

 • Ons team bestaat uit doorgewinterde communicatie-experts, (ex-) journalisten en presentatoren.
 • Onze trainers werkten voor en achter de camera, deden verslag van talloze conflicten, rampen en crisissituaties in binnen- en buitenland.
 • Trainingen op maat met professionele acteurs en cameramensen.
 • Trainingen zowel in onze trainingsstudio als op locatie.